cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

New Member

Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

 Using 

Tunnel Type: VPN

VPN Type: ESP

 

The internet speed is 50+ mbps when not connected to Pluse. Infact, even if I pause the VPN, the speed picks up to 50+ mbps from less than 1 mbps. Behavior is the same via WiFi and LAN. Tried restarting laptop, modem and router as well.

 

Using Windows 7 professional OS. 

Any help is appreciated. Thanks!

4 REPLIES 4
Pulser

Re: Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

You will not achieve the speed you have with the raw connection as you are encrypting and tunnelling traffic via Pulse to a VPN gateway.    The speed you can achieve will depend on many factors such as how many other users are connected to the same gateway and the overall bandwidth in use by all the users on the gateway, it is also possible for the administrator to use badwidth restrictions on the connection.   It would be best to raise the performance issue with the gateway administrator and they can review if you are achieving much less throughput than other users or not.   If there does seem to be an issue with your connection speed then they can open a Support case to help troubleshoot why you are achieving less throughput than other users.

New Contributor

Re: Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

I also do experience a similar issue with my customer.
However, when using ESP connection it is way worse, than SSL. 

The issue does not occur on all of the devices, even though they have the exact same configuration. Still, plenty of users are affected and so far we could not identify what causes these devices to cause issues.

It is present on all networks - the user's home network as well as an external network that was tested at the office.

 

The bandwidth of one of the networks was 80 MBit/s 

Pulse Secure ESP connection was 0,4 MBit/s - impossible to work

Pulse Secure SSL connection was around 10 MBit/s - still way too slow considering the maximum bandwidth.

Our Pulse Secure VPN Admins claim the issue has to be somewhere on the client side, referring to the error 303 found in the Pulse Secure logs. This error message doesn't tell much - according to the documentation it is:

303 error The connection encountered an error: Peer address: . A connection encountered an error. - which is really not helpful.

The machines affected are running Windows 7 and some also Windows 10.

We have performed a full cleanup of previous URA software on the affected pc's - previously it was Network Connect, now it is Pulse Secure - deleted all the Juniper and Pulse Secure software on the client with no results.

Is somebody to advise us what to look for, which might be causing this performance degradation?

Thanks in advance for providing any information that you might find useful in this context, guys.

New Contributor

Re: Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

Same problem here.

 

¿Any solution or clue?

 

Thanks Rafa

Highlighted
Ray
Contributor

Re: Internet speed drops below 1 Mbps when connecting via Pulse

Review this KB article:

KB43833 - Slow download speeds over Wifi after installing Pulse Desktop client on Windows 10 Redstone 3 and up https://kb.pulsesecure.net/articles/Pulse_Secure_Article/KB43833.